To vise kvinner og ein visegut

Om større og helst mindre hendingar på Lom folkebibliotek.

fredag 16. oktober 2009

Mamma morgenheks og dagane med Dewey

Det finst dagar da einskilde av dei vise kjenner seg alt anna enn vise. Det finst dagar da einskilde av oss rett og slett kjenner seg dumme og bortkomne både i frakk og pysjamas. (Skal undre meg på om dei 3 berømte vise av det anna kjønn hadde slike dagar.) Vi kan ta som døme denne dagen i dag som starta med ei forsoving. Mor og barn som legg seg altfor seint og somnar enda meir altfor seint, kava seg opp i ørska og kasta seg i kleda. Eller rettare mor kasta seg i kleda, for 6 åringen som har den fabelaktige eigenskapen at han kan gjera seg tung som bly når han ikkje vil, måtte møysommeleg lirkast inn i kleda, tålmod mor, tålmod! Sjølvsagt er det uteskule med bålmat på slike dagar og sjølvsagt har kjølehjørnet vore ute av drift sidan juni slik at ein må hente mat frå kjøleskåpet i kjellaren. Sjølvsagt gløymer ein osten på slike dagar, ny trappetur. Brødskiver kan smørjast utruleg raskt og effektivt medan tevatnet kokar - og 6 åringen byrjar å kle av seg att. Dei skulle pakkast i folie, kvar var folien? 15 åringen i kjellaren, var det liv i han, tramp, tramp i golvet. Ja, goood tid, mamma...Ingen tannpuss i dag, 12 åringen på badet treng ein halvtime til hårbørsting...På igjen med kleda 6 åring. Utedressar er veldig vanskeleg å få på når barnet klamrar seg til golvet! Puh, endeleg i bilen, puh, endeleg framme på SFO, nå vil han ikkje ha av seg dressen, han vil ut, takk og lov får han auge på Odd Einar, ein av heltane. Puh, mor slengjer seg i bilen. Å nei! Dei skulle ha med vedstikke til bålet! Må hente, gløymde A-tingen i går... Nesten ein halvtime for seint, utslite, med destruktive tankar om seg sjølv og meistringa av kvardagen, er plassen på bakrommet god å finne og registrering av nye bøker og CDar inn i eit gjennomtenkt,logisk og hierarkisk oppbygd Dewey-system ein kjærkomen aktivitet. Takk for orden i kaos, Dewey! I slutten av månaden er det Allehelgensdag, betre kjent for dei yngre som Halloween. Dei 2 estetisk skolerte på huset har laga ei fin og forseggjort utstilling av Halloween bøker og andre Halloweeneffekter. Ta turen innom og få idéar viss de har planer om knask eller knep den 31. Du kan lesa meir om Allehelgensdag eller Halloween her: http://no.wikipedia.org/wiki/Halloween

Elles arrangerer biblioteka i Norddalen Presentasjon av årets bøker for barn og ungdom på Otta den 10. november. Vi håpar mange lærarar, førskulelærarar og biliotekarar frå heile dalen melder seg på, slik at vi kan fortsetja å arrangere dette nyttige og inspirerande kurset på Otta også i åra som kjem. 3 dyktige formidlarar frå IBBY Norge - barnebokforum vil presentere dei nye bøkene for oss.

Deweyinspirert bloggar: Bibliotekar R.

PS: For dei som måtte vera i tvil så tilsvarar Deweys desimalklassifikasjon bibelen for bibliotekarstudentar. Her finn ein alle aspekt ved livet og verda forøvrig regulert i eit meir eller mindre logisk oppbygd emnehierarki. Enkelt og greit! Men når 6 åringen som blir henta spring mot meg, lyser opp og utbryt "Mamma mi" kjem Dewey til kort, trass alt.

4 kommentarer:

 1. Salige Dewey har reddet dagen for flere enn deg. Godt å få orden på verden:) For tiden er jeg opptatt av 918.5 og gleder meg veldig. Tilsvarende veldig synd at jeg ikke får med meg bokpresentasjonen på Otta, men har snakket varmt om den til flere potensielle deltakere. Hilsen anonym kollega Eldbjørg

  SvarSlett
 2. Heldig Eldbjørg! Skulle gjerne reist med deg til 918.5! Fint at du driv marknadsføring for Årets bøker! Og det er artig med kommentarar på bloggen:) Du følgjer vel med oss i 918.5 også;)
  Anonym R.

  SvarSlett
 3. Hmm, skjønner at jeg må skynde meg å slå opp der gitt! Hilsen medbibliotekar Gunvor

  SvarSlett
 4. Ellers herlig beskrivelse av morgekaoset slik det kan arte seg i heimen! Gjett om man kjenner seg igjen, da!

  SvarSlett