To vise kvinner og ein visegut

Om større og helst mindre hendingar på Lom folkebibliotek.

onsdag 2. desember 2009

I denne søte hjartetid

Du ser dei overalt nå. Same kor du snur og vender deg dukkar dei opp i ulike materiale og kvalitetar. I papir, plast, papp, metall, tova som filta, hekla, perla, i marsipan-, sjokolade- og peparkakestoff. Du finn dei alltid vankande, svoltne, grådige, raude, blå, store, små, ville, pansra, knuste, gjerne i tusen bitar, i ädel titan eller med teflonbelegg om du vil, brustna, begjærande, overflowing, sakte frysande til is. Det er sjølvsagt hjarta vi tenkjer på, dette hule, muskulære organ som pumpar blod eller kroppsvæske gjennom kroppen med gjentekne rytmiske samantrekningar. Dette nesten oppbrukte symbolet for The kjærleik.

Kvifor skulle så 3 vise bry seg med slike banalitetar midt i beste arbeidstid? Du kan så seie, men vi er berre eit par hjarteslag unna poenget nå. For i tillegg til denne overopphopinga vi finn rundt oss i desse dagar, så har det også gått inflasjon i boktitlar som innheld h-ordet. Eit raskt søk i samlinga vår på hjerte-titlar berre for 2009 gjev 11 treff og fleire av desse bøkene er blant dei vi handterer mest. Vi er tvinga til å bale med dette hjartestoffet kvar dag året rundt om vi vil eller ei. Ta til dømes den siste boka til Levi Henriksen. Dette er ei ny samling med julenoveller, ein oppfylgjar til "Bare mjuke pakker under treet". Ut frå tittelen å dømme avsluttar han forfattargjerninga si med denne boka, skjønt vi håpar han får meir på hjartet etterkvart.

Hege Duckert har skrive om det grådige hjartet. I boka presenterer ho skjebnene til Karen Blixen, Frida Kahlo, Billie Holiday og Simone de Beauvoir. Som baksideteksta seier handlar det om kvinner som strevar med å foreine fridom med kjærleik og flyktige menn med rastlause hjarta. Det handlar om å velje mellom å "gå på løvejakt eller bade barnet" som Karen Blixen uttrykkjer det. Boka opnar med eit humrande sitat som alle kjenslevare kvinnemenneske bør merke seg: "The hunter's house is so much warmer than yours, and he'll give you a key, and just like a woman, you'll think that means something" (Pam Houston, Cowboys are my Weakness).

Patrick Lombule har skrive boka "The heart of a mother - life lessons that my mother taught me". Dette er ein hyllest til hans eiga mor og mødre generelt, og om å ikkje gje opp håpet og draumane dine. Patrick vart fødd i Kongo i 1989 og bur for tida i Vågå saman med mora og syskena sine. Han er elev ved den vidaregåande skulen i Lom. Boka blir omsett til norsk i desse dagar. Vi ynskjer deg lykke til med boksalet, Patrick!
I dag har vi hatt ein kosleg og hektisk dag på biblioteket. Lom arbeidssenter har vore med oss og selt og lodda ut mange fine julegaver. Vi har drive i serverings-bransja og bydd på gløgg og peparkaker. Mange trivelege folk har vore innom og teke seg tid til å sitja nedpå midt i julestria. Arbeidssenteret har vore med oss i fleire år og hatt det store førjulssalet sitt på biblioteket. Dette er trivelege dagar og vi set pris på at dei vil vera her i lag oss.

Underteikna hadde plutseleg hell i lotteri i dag og vann opptil fleire gonger. Og kva anna enn dette dukka opp blant gevinstane?

Vi ynskjer dykk med dette ei god helg - og ta godt vare på hjarta ditt!

Hjarteleg blogghelsing frå Rita

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar